Terug naar overzicht

Zo creëer je een aangename en leerrijke stageplek

19 oktober 2019

Komt er binnenkort een stagiair jullie team versterken? Dan moet hij of zij niet alleen zijn of haar uiterste best doen, ook jíj moet als werkgever alles uit de kast halen om een aangename en leerrijke stageplek te creëren. Zo doe je bovendien niet alleen de stagiair in kwestie een plezier, een fijne stage-ervaring heeft ook een positief effect op je employer branding!

Méér dan koffie halen

Of beter: je laat je stagiairs gewoon géén koffie halen. Beschouw stagiairs niet als gratis werkkrachten die je alle rotklusjes kunt laten uitvoeren, maar als volwaardige medewerkers. Zoek uit waar ze goed in zijn en geef ze uitdagende verantwoordelijkheden. Je zult zien dat deze aanpak het meeste oplevert voor beide partijen en dat de stagiair in geen tijd een mooie evolutie maakt.

Geef (uitvoerig) feedback!

Als de stagiair via een school of een andere instelling bij jullie is terechtgekomen, moet hij of zij waarschijnlijk ook een stageplan, stageverslag en beoordeling afgeven. Laat je stagiair niet in het ongewisse en begeleid hem of haar proactief bij die administratie. Het is voor zo’n student niet aangenaam om voortdurend aan je mouw te moeten trekken, zeker niet als jullie het zichtbaar druk hebben. En vooral: beperk je feedback niet tot ‘goed’ of ‘slecht’, maar ga in de diepte. Alleen zo kan de stagiair leren uit de ervaring en zichzelf ontplooien tot een toekomstige topmedewerker.

Tip: duid altijd één persoon aan die de interne stagebegeleiding op zich neemt. Zo weet de stagiair perfect bij wie hij of zij terechtkan.

Een open en sociale stageplek

Op je eerste stagedag alleen aan een tafeltje lunchen, omdat je je collega’s nog niet kent? Dat wens je niemand toe. Motiveer de andere medewerkers om de stagiair(s) te betrekken bij hun dagelijkse activiteiten, van brainstormsessies tot lunchuitjes.

Lees ook: 3 manieren om te zorgen voor een topsfeer op het werk

Geef je stagiair een volwaardige werkplek

Probeer de stagiair – in de mate van het mogelijke – een volwaardig bureau te geven, en geen tafeltje van twintig centimeter breed met een tien jaar oude laptop op. Je zult zien dat de student zich op die manier veel sneller op zijn gemak voelt.