Terug naar overzicht

Wat doet een onderhoudstechnieker? Een greep uit het takenpakket!

09 maart 2023

Is het jou ook al opgevallen? Heel wat bedrijven zijn vandaag de dag op zoek naar een onderhoudstechnieker of maintenance operator. Denk jij eraan om als onderhoudstechnieker aan de slag te gaan? Dan is de kans dat je snel werk vindt heel groot. Maar wat houdt die functie nu juist in? Een woordje uitleg hieronder!

 

Wat is het takenpakket van een onderhoudstechnieker?

Er zijn heel wat verschillende soorten onderhoudstechniekers. Bedrijven zoeken mensen voor elektrotechnische installaties, het verhelpen van elektrische storingen, de goede werking van kleine, grote en ook complexe machines.

Als onderhoudstechnieker is het dus jouw taak om machines te herstellen, storingen op te lossen en onderhoudscontroles uit te voeren. Daarnaast doe je analyses, hou je kosten en onderhoudsgegevens bij en volg je de werkingsuitgaven nauwgezet op. En dat allemaal met de wettelijke regels en veiligheidsvoorschriften in het achterhoofd. Met andere woorden: jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt in een bedrijf.

 

Een greep uit het takenpakket:

  • Je vervangt en monteert machines volgens de geldende voorschriften
  • Je test machines, stelt ze op punt en voert het onderhoud uit
  • Je detecteert storingen en lost ze op
  • Je inventariseert technische documentatie en volgt alles netjes op
  •  Je bent verantwoordelijk voor het efficiënt inschatten van kosten en herstellingstermijnen

 

Onmisbare kwaliteiten van een onderhoudstechnieker

Kan jij deze lijst afvinken? Dan heb je de kwaliteiten van een goede onderhoudstechnieker in huis.

  • Voor elk probleem bestaat een oplossing, dat is jouw motto op de werkvloer.
  • Je blinkt uit in verantwoordelijkheidszin. Je weet dat een kleine fout grote gevolgen kan hebben voor het bedrijf, maar het schrikt je niet af.
  • Je kan vlot communiceren en samenwerken met collega’s uit verschillende teams. Af en toe kom je ook in contact met klanten.
  • Je bent nauwkeurig, want je moet rekening houden met heel wat wetten en veiligheidsvoorschriften.
  • Je bent flexibel. De kans dat je regelmatige werkuren hebt is groot, maar nachtwerk en ploegenarbeid zijn geen uitzondering.
  • Je hebt een degelijke technische theorie- en praktijkkennis.

 

Onderhoudstechnieker worden? Deze opleiding heb je nodig

Omdat je voor deze job dus over specifieke skills moet beschikken, krijg je van je werkgever vaak een grondige training voor je aan de slag gaat. Toch is een algemene technische opleiding meestal wel een must. Met een technische opleiding (TSO) doe je de nodige basiskennis op. Die kan je verder verfijnen met een professionele bachelor elektromechanica, elektrotechniek of werktuigbouwkunde.

 

Op zoek naar een job als onderhoudstechnieker?

Ben je op zoek naar een job als onderhoudstechnieker? Hier ontdek je al onze openstaande vacatures. Heb je nog vragen over de jobinhoud? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden ze graag!