Terug naar overzicht

Job Talent komt met primeur voor buitenlandse rekrutering: Overseas

25 maart 2022

Bij Job Talent rekruteren we sinds kort niet enkel uitzendkrachten in België en Europa, maar ook vanuit de Filipijnen. Hiermee zijn we het eerste uitzendkantoor in België dat werkkrachten op basis van uitzendarbeid naar ons land haalt. Tevens bieden ze een oplossing voor de schaarste op de technische arbeidsmarkt. Ondertussen zijn er maar liefst 170 Filipijnse technische werkers aan het werk. 

Filipijnse uitzendkrachten

“Eind 2021 stonden er bijna 200.000 vacatures in België open. Bij de start van 2022 liggen deze cijfers nog hoger. Dat maakt het meer dan duidelijk dat de Belgische bedrijven vandaag moeite hebben met het invullen van (technische) vacatures. Ook bij Job Talent merken we dat de vraag naar instroom ontzettend groot is. Daarom rekruteren we vandaag niet enkel meer in België en Europa, maar ook in de Filipijnen, een project dat uniek is in België”, vertellen bestuurders van Job Talent, Caroline Santermans en David Vanhoegaerden. “De voorbereidingen waren intensief en hebben lang geduurd, maar we zijn blij dat we vandaag eindelijk van start kunnen gaan”, aldus Luc Kenens die het project aanstuurt.

Schaarste op technische arbeidsmarkt

De profielen worden voornamelijk ingezet op de technische markt. “Vooral omdat de vraag daar zo groot is. Denk hierbij aan onderhouds- en storingstechniekers, elektriciens, HVAC-techniekers, IT-medewerkers…”, vertelt David Vanhoegaerden. Het inzetten van technisch geschoolde Filipijnse medewerkers verlicht de druk op de technische teams waardoor uitval door de hoge werkdruk vermeden wordt.

“Voordat de uitzendkrachten naar hier komen, ondergaan ze een strenge screening. Transparantie, duurzaamheid en ontzorging is waar we sterk op inzetten. Zo voelt de samenwerking voor de Belgische bedrijven laagdrempelig en toegankelijk aan. Eenmaal we de geschikte kandidaten hebben gevonden, worden ze digitaal voorgesteld aan het bedrijf in kwestie. Is er een match? Dan wordt de aanvraagprocedure voor het bekomen van de Single Permit ingezet. Gedurende deze periode gaan wij ook van start met het zoeken van aangepaste huisvesting en transport. De focus ligt op een lange en duurzame samenwerking”, vertelt Caroline Santermans.

Retentie

“In de Filipijnen vinden we veel hooggeschoolde profielen terug die perfect Engelstalig zijn. Vandaag zijn er vijf Filipijnen aan het werk bij BRT, een productiebedrijf in de metaalsector. We hebben ze naar hier gehaald omdat ze over een specifieke vakkennis beschikken die je in België niet vaak tegenkomt. Ze doen alles wat te maken heeft met de opbouw en het onderhoud van onze productielijnen. We zijn ontzettend tevreden over de werkethiek van de Filipijnse uitzendkrachten. Niets is te veel gevraagd en ze voeren alles uit met een glimlach! Dat zorgt voor een aangename samenwerking, ook op de werkvloer onderling”, vertelt Stefan Talpe, zaakvoerder BRT.

“Momenteel zijn er meer dan 170 single permits aangevraagd waarvan de helft reeds werd goedgekeurd. De andere zijn nog in behandeling en worden de komende maanden normaal gezien afgehandeld. Ondertussen blijft de interesse groot en merken we dat de mond-tot-mondreclame z’n vruchten afwerpt. De bedrijven zijn opgelucht dat er een structurele oplossing is voor hun soms maandenlange vacatures. Met een voorlopige retentie van 95% (!) wordt bevestigd dat we bij Job Talent de juiste beslissing hebben genomen om onze klanten op lange termijn te ondersteunen met één van hun grootste uitdagingen: de zoektocht naar gekwalificeerde medewerkers”, aldus Caroline Santermans en David Vanhoegaerden.

 

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via volgend e-mailadres.

 

We hebben het nieuws over het misbruik van de Filipijnse medewerkers via een onderaannemer bij Borealis vernomen. We distantiëren ons volledig van dergelijke praktijken. Binnen Overseas werken we op een 100% legale manier, steeds in overleg met de Belgische en Filipijnse overheden.