Terug naar overzicht

“Ik sta op en ga slapen met HR. Al moet ik soms ook de uitknop zoeken”

15 augustus 2022

Lore Weerts is sinds twee jaar HR Manager bij Pentair in Herentals. Met een achtergrond in de uitzendsector, is ze voor ons de perfecte HR-partner om mee samen te werken. Wat zijn haar ambities en hoe tilt zij het HR-gebeuren bij Pentair Belgium naar een hoger niveau? Ze vertelt het je zelf!

 

Voor Lore bij Pentair terechtkwam, was ze al jarenlang actief in de HR-sector. Lore: “Ik ben klassiek begonnen als uitzendconsulente, zoals zoveel mensen in HR. Ik denk dat ik in totaal bijna vijftien jaar in de interimsector werkte, vooraleer ik de overstap maakte naar de andere kant van de tafel, naar HR. Daar werd ik als HR Manager in de automobile sector meteen voor de leeuwen gegooid (lacht). Maar zo heb ik wel veel geleerd.”

“Je kan wel zeggen dat HR mijn passie is. Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Al moet ik de HR-knop af en toe wel kunnen uitzetten. Niet altijd even simpel, zeker niet in de eerste jaren van mijn loopbaan. Toen ben ik wel eens tegen mijn eigen grenzen gebotst. Maar van daaruit ben ik verder gegroeid. Ik moet nu nog af en toe eens zelf op de rem staan, om te zorgen dat ik me niet vergaloppeer.”

 

“Onze mensen zijn even belangrijk als onze producten”

“Ik ben momenteel HR Manager voor de twee Pentair entiteiten die in Herentals gevestigd zijn: Pentair Manufacturing Belgium en Pentair Water Belgium. We zijn onderdeel van een grote Amerikaanse groep die gespecialiseerd is in alles wat met waterbehandeling te maken heeft. Het grotere doel: wereldwijd gezond water bij mensen krijgen.”

“Dat vertaalt zich in meerdere business units die focussen op verschillende waterbehandelingssystemen. Van waterfilters voor de voedingsindustrie en waterfiltratiesystemen in cruiseschepen tot waterontharders en filters voor zwembaden en jacuzzi’s. Onze productie en sales in België focust op die laatste categorieën.”

“Pentair is actief op 130 locaties in 34 landen en heeft zo’n 10.000 medewerkers. Het hoofdkantoor ligt in Golden Valley, in Minnesota. In België zijn we met ongeveer 110 arbeiders en 70 bedienden. Daarnaast hebben we nog een 25-tal uitzendkrachten, voornamelijk technische en logistieke operatoren.”

“Mijn ambitie als HR Manager was vanaf het begin voor mij helder. Ik wilde onze HR-afdeling verder uitrollen en optimaliseren. Daarbij was het belangrijk om de focus niet langer alleen op harde HR te leggen, maar ook op de zachte kant van het verhaal.”

“Ondertussen zijn we een Pentair Herentals 2.0 aan het neerzetten. Het doel is om een goede toekomst voor onze medewerkers te garanderen op alle vlakken. Dat gaat van loopbaanmogelijkheden bieden tot het welzijn van medewerkers. Onze mensen zijn nu eenmaal even belangrijk als onze producten. Ze verdienen de nodige aandacht en moeite.”

 

“Uniek partnership tussen Pentair, Unique en Job Talent”

“We werkten bij Pentair al samen met Job Talent nog voor ik HR Manager was. In die periode hadden we nog niet superveel vraag naar uitzendkrachten. Maar tijdens de coronacrisis explodeerde onze business: mensen plaatsten een zwembad, jacuzzi, of verbouwden hun keuken. Onze producten waren hoognodig en we konden niet meer volgen. Daarop schakelden we een versnelling hoger met onze uitzendkrachten.”

“We werken niet alleen samen met Job Talent, maar hebben on site ook iemand van Unique aan het werk. Sinds september 2021 zijn we samen met Job Talent en Unique een uniek partnership aangegaan. Voor Job Talent was dit ook de eerste keer dat ze zouden samenwerken met Unique. Ondertussen zijn we meer dan een half jaar verder en is iedereen nog altijd even enthousiast.”

“De medewerkers van Job Talent zijn heel gefocust op de functies die we hebben openstaan en leveren kwaliteitsvolle medewerkers aan. We voelen ons echt gehoord door hen, wat belangrijk is voor het wederzijds vertrouwen. Ook voor mezelf is het fijn om zo’n partner te hebben. Ik kan het hele uitzendverhaal met een gerust hart uit handen geven.”

“Ik apprecieer het ook dat ze ons helpen de vertaalslag te maken naar het hoger management. De arbeidsmarkt in België is heel anders dan die van Amerika. Wetgeving, indexatie, … We zijn op dat vlak de rare eend in de bijt. Het is belangrijk dat onze partners zich daarvan bewust zijn en daarin meedenken.”

 

“Elke job heeft zijn impact”

Wat als Lore een andere job bij Pentair zou mogen uitvoeren? “Ik vind dat iedereen bij ons eens een week als operator zou moeten werken. Zodat ze inzien wat die mensen doen en hoe belangrijk hun job is. Je krijgt veel meer respect en begrip voor je collega’s die aan de lijn staan. We zijn dat nu ook aan het integreren in ons onboardingtraject, omdat we geloven dat eender wie zo beter beseft welke impact elke job heeft op het bedrijf.”

 

“Ik ben echt een relatiemens’

Zich inzetten voor mensen is niet alleen een rode draad in Lores loopbaan. Ook op persoonlijk vlak zet ze zich in voor haar medemens. “Ik ben echt een relatiemens. Ik probeer de best mogelijke persoon te zijn binnen mijn gezin en voor familie en vrienden, en probeer mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij. Ik steun goede doelen zoals Sint-Vincentius en ben vorig jaar bij de overstromingen in Luik ook ter plaatse de handen uit de mouwen gaan steken. Werken, ambitie hebben en jezelf ontwikkelen is één ding. Maar je voeten op de grond houden en iets doen voor zij die het moeilijk hebben, dat verdient absoluut ook de nodige aandacht.”

 

Als je 25 uur op een dag had, dan…

“Zou ik slapen (lacht)! Om te recupereren van de snelheid waarop we tegenwoordig informatie binnenkrijgen, emoties voelen, … Zou ik voldoende slaap hebben, dan zou ik dat extra uur gebruiken om Spaans te leren. Ik spreek nu al vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels. Maar Spaans is zo’n mooie, universele taal. Daar zou ik graag tijd voor maken.”

“Als alles mogelijk zou zijn, zou ik graag elke dag nog een uurtje met mijn schoonvader willen praten. Ik had een hele goede band met hem, maar hij is helaas vorig jaar overleden. De gesprekken met hem, die mis ik wel.”

 

Wanneer stond je met je mond vol tanden?

“Elke dag (lacht). Er gebeurt dagelijks wel iets waarvan ik denk: ‘Oké, en nu?’ Dan is het kwestie van alles op een rijtje te zetten en op zoek te gaan naar de beste oplossing op dat moment.”