Terug naar overzicht

Rug- en nekklachten op het werk? Leg je smartphone of tablet aan de kant

23 juli 2019

Heb je na een lange werkdag vaak last van rug- en nekklachten? Dan is de kans groot dat je veel op een smartphone of tablet moet werken. Onderzoek toonde namelijk aan dat er mogelijk een verband is tussen beide. Gelukkig hebben wij enkele tips achter de hand om erger te voorkomen.

Verkeerde houding door smartphonegebruik

Uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg blijkt dat er mogelijk een verband is tussen rug- en nekklachten en het gebruik van smartphones en tablets. Vanaf 2013 kwamen er namelijk veel meer kinderen met nek- en rugklachten bij de kinesist, terwijl het aantal nek- en rugklachten tussen 2010 en 2012 stabiel was.

Hoewel verder onderzoek nog moet uitwijzen of die apparaten echt de oorzaak zijn, staat het vast dat  kinderen (te) veel tijd doorbrengen op hun smartphones en tablets (zo’n 5 tot 7 uur per dag). Maar ook volwassenen zitten op het werk al te vaak over digitale apparaten gebogen. Tijdens die handeling neem je lange tijd een verkeerde houding aan, en dat zullen je rug en nek geweten hebben.

Tips om rug- en nekklachten op het werk te voorkomen

Natuurlijk is overmatig smartphone- en tabletgebruik niet de enige oorzaak van rug- en nekpijn. Ook belastende fysieke handelingen, stress en geregeld zware voorwerpen tillen of dragen, kunnen rugklachten in de hand werken. Wat de oorzaak ook is, deze tips bieden ongetwijfeld verlichting:

  • Buig door je benen als je iets wil oprapen.
  • Zorg voor een comfortabele bureaustoel en andere ergonomische kantoorartikelen.
  • Draag comfortabel schoeisel.
  • Ga tijdens de middagpauze een eindje wandelen.
  • Wil je iets vragen aan een collega aan de andere kant van het gebouw? Loop er even naartoe in plaats van digitaal te communiceren.
  • Ruil je smartphone of tablet zoveel mogelijk in voor een computer op ooghoogte. Zo moet je je nek niet voortdurend buigen én wordt ook je pols gespaard.
  • Neem je smartphone niet mee naar een vergadering. De verleiding is dan te groot om op je gsm te tokkelen, terwijl dat waarschijnlijk niet eens nodig is.