Solliciteren via video: tips & tricks voor een succesverhaal

solliciteren via video

Als je wil solliciteren, denk je spontaan aan een traditionele sollicitatiebrief en cv. Dat is natuurlijk prima, maar wist je dat er veel meer mogelijkheden zijn? Zo is solliciteren via video aan een opmars bezig: jezelf kort en krachtig voorstellen in een filmpje. Dankzij zo’n video-sollicitatie kun je jezelf onderscheiden en een persoonlijker (dus vollediger) beeld schetsen. Je bewijst bijvoorbeeld meteen dat je competenties als ‘goed communiceren’ en ‘vlot overkomen’ onder de knie hebt. Maar hoe doe je dat, solliciteren via video?

1.      Hoe neem je je video op?

Tegenwoordig kan iedereen een video opnemen. Of je nu een camera, je gsm of een webcam gebruikt, je installeert je het best op een opgeruimde, comfortabele plek waar je geen last hebt van achtergrondlawaai. Het is altijd een goed idee om vooraf te testen of je toch zeker verstaanbaar bent. En waarom gebruik je geen leuke achtergrondmuziek om je boodschap kracht bij te zetten? Als je klaar bent, publiceer je filmpje op YouTube, Vimeo of Dailymotion. Zo heb je een link om naar te verwijzen.

2.      Solliciteren via video: de eerste indruk telt

Net als bij een gewone sollicitatie telt de eerste indruk. Het feit dat je in principe vanuit je luie zetel kan solliciteren via video, betekent niet dat je in je jogging mag gaan zitten. Verzorg je uiterlijk en je houding: lees de tekst niet gewoon af, maar kijk recht in de camera en glimlach af en toe. Doe een paar tests en pas aan wat beter kan. Een tip voor wie met een webcam werkt: hang hem op ooghoogte. Als je hem bovenaan je computerscherm hangt, lijkt het alsof je over je publiek heen kijkt.

3.      Kort en krachtig

Verzorg je taal: dialect is uiteraard uit den boze. Daarnaast doe je er goed aan om het beknopt te houden. Veel langer dan een minuut zal je kijker zijn aandacht er niet bij willen houden. De beperkte tijd die je hebt, gebruik je om te vertellen wat jou uniek maakt, welke ervaring en kwaliteiten je hebt, of om een relevante anekdote op te diepen. Maak je verhaal niet te opsommend: voor bepaalde informatie blijft een cv beter geschikt, en die kun je gewoon aan je filmpje toevoegen.

4.      Concept en stijl

Tot slot kun je je met een video-sollicitatie onderscheiden van de concurrentie, bijvoorbeeld door je concept aan te passen aan de job waarvoor je solliciteert. Misschien mag het wel humoristisch, of hoef je zelf niet de hele tijd in beeld te komen? Zo kun je je kijker bijvoorbeeld een boodschap in Scrabble-letters voorleggen.

S-U-C-C-E-S!