Provincie Antwerpen wil jongeren helpen bij studiekeuze en werkzoektocht

studiekeuze

De provincie Antwerpen heeft het hoogste aantal werkloze jongeren. Negentien procent van de jongeren heeft geen job. Bovendien zijn er heel wat jongeren die de schoolbanken vroegtijdig verlaten. Het gevolg? Geen diploma, minder kennis en competenties en een groter risico op werkloosheid. Om die situatie om te keren, werken de provincie Antwerpen en de VDAB samen, zodat jongeren sterker staan op de arbeidsmarkt.

Jongeren zijn schoolmoe

Heel wat jongeren zijn schoolmoe en haken vroegtijdig af. Ze halen geen diploma, beschikken over onvoldoende vaardigheden en hebben logischerwijs minder kansen op de arbeidsmarkt. Wanneer ze school lopen, beseffen ze dikwijls niet dat ze hun professionele toekomst te grabbel gooien.

Schoolverlaters de hand reiken

De VDAB en de provincie Antwerpen focussen vooral op jongeren die op het punt staan om de schoolbanken vaarwel te zeggen. Ze bieden informatie en tools waarmee de jongeren hun kennis over de arbeidsmarkt kunnen uitbreiden en een duidelijk toekomstperspectief krijgen.

Jongeren sensibiliseren is een bewustwordingsproces en een werk van lange adem. Alleen op die manier raken ze ervan overtuigd dat een diploma hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot en een doorslaggevende impact heeft op hun toekomst.

Werkzoektocht is maatwerk

De VDAB gaat actief aan de slag met de jongeren die schoolmoe zijn. Er wordt een traject op maat uitgestippeld. In het begin worden de jongeren uitgenodigd voor een gesprek en bekijkt men hoe ze hun motivatie weer kunnen terugvinden. Het is een intensieve samenwerking die heel wat tijd en energie vergt van beide partijen.

Beslist een jongere toch om de schoolbanken vaarwel te zeggen? Dan begeleidt de VDAB hem in zijn zoektocht naar werk.

Uitzendarbeid als springplank

Voor (jonge) werkzoekenden is uitzendarbeid de ideale springplank naar een vaste job. Bovendien biedt het heel wat voordelen zoals flexibiliteit. Zeker vacatures in de techniek zijn het overwegen waard!