Een nieuwe job zoeken? 5 tips voor gegarandeerd succes

nieuwe job zoeken

Ben je toe aan een nieuwe job? Dan is het belangrijk om je zoektocht op de juiste manier aan te pakken. Met deze tips gooi je gegarandeerd hoge ogen.

1. Neem je tijd

Heb je een jobaanbieding gevonden die perfect bij je past? Dan is de kans groot dat je je enthousiasme moeilijk kunt bedwingen. Gedrevenheid is positief, een potentiële werkgever weet dat zeker appreciëren. Toch is het belangrijk om niet overhaast te werk te gaan en alle opties tegen elkaar af te wegen. Zo is de kans het grootst dat je een job vindt die echt bij je past.

2. Spreek je netwerk aan

De meeste mensen die een nieuwe job zoeken, raadplegen allerlei jobsites. En dat is zeker een goed idee, maar er zijn nog andere mogelijkheden om een interessante baan te vinden. In je naaste omgeving zijn dikwijls boeiende professionele uitdagingen te vinden. Ga te rade bij vrienden, familie en verlies zeker de sociale media niet uit het oog. In je netwerk vind je namelijk een schat aan informatie. Wie weet kan iemand je wel aan een job helpen?

3. Leg verschillende ijzers in het vuur

Als je een aantrekkelijke vacature hebt gevonden, zul je misschien geneigd zijn om te solliciteren en je zoektocht stop te zetten. Toch doe je er goed aan om de arbeidsmarkt verder af te speuren en je kandidaat te stellen voor verschillende jobs. Zo heb je verschillende mogelijkheden en meerdere troeven in je hand.

4. Ken jezelf en je toekomstige werkgever

Kies een job die bij je competenties past. Mik niet te hoog, maar ook niet te laag. Verzamel zoveel mogelijk info over je toekomstige werkgever, zodat je het bedrijf en de bedrijfscultuur zo goed mogelijk leert kennen. Zoek in je netwerk of je een connectie vindt met je potentiële werkgever. Op die manier kun je waardevolle inside informatie verzamelen.

5. Nieuwe job zoeken: bereid je goed voor

Ga je op zoektocht? Bereid je dan heel goed voor. Wat is de inhoud van de job? Welke competenties zijn belangrijk? In welke business is het bedrijf actief? Wat zijn de strategische speerpunten? Hoe meer achtergrondinformatie je hebt, hoe beter de indruk die je maakt. Bovendien kun je inspelen op vragen en maak je een geïnteresseerde indruk.