Meer kans op een job? Fris je talenkennis op!

talenkennis

In veel sectoren is een tweede of derde taal spreken een grote troef. Vaak vragen bedrijven om een goeie kennis van het Frans, Duits of Engels, maar ook met minder courante talen raak je makkelijker aan een job. Toch zijn er enkele aandachtspunten wanneer je je talenkennis in je cv opneemt.

Talen scoren in alle sectoren

Talenkennis blijkt, zeker in ons meertalige landje, erg belangrijk om een job binnen te halen. Als callcentermedewerker is het vanzelfsprekend dat je de hoorn niet in paniek op de haak gooit zodra je een anderstalige klant aan de lijn hebt. Maar ook bijvoorbeeld als logistiek exportmedewerker red je het niet zonder een degelijke kennis van het Frans als je eindklanten voornamelijk in Wallonië gesitueerd zijn.

Ken jezelf!

Bij een sollicitatie kan het verleidelijk zijn om jezelf in een ietwat beter daglicht te stellen. Is je kennis van het Frans maar matig, dan ben je misschien geneigd om toch te zeggen dat je een gevorderd spreker bent. Ken jezelf en speel het spel zo eerlijk mogelijk. Wie bij een test of tijdens het sollicitatiegesprek door de mand valt, is er toch aan voor de moeite.

Zelfs wanneer je talenkennis maar magertjes is, kun je er al punten mee scoren. Zo komt een basiskennis Spaans bijvoorbeeld goed van pas in een bedrijf waarvan de hoofdzetel zich in Spanje bevindt, of Pools in een bouwonderneming met veel buitenlandse krachten.

Fris je talenkennis op

Tip: fris je Frans of Engels snel op voor je gaat solliciteren! Uiteraard heeft het geen zin om op dat moment nog als een gek grammaticaboeken van buiten te beginnen blokken. Maar wat je wel kunt doen, is jezelf eenvoudigweg onderdompelen in Frans- of Engelstalige radio- en tv-programma’s. Misschien krijg je je vrienden of huisgenoten wel zo ver dat ze samen met jou willen oefenen? Spreek af om jullie gesprekken even niet meer in het Nederlands te voeren. De vreemde talen liggen dan zeker niet meer zo vreemd op je tong als je ze tijdens het sollicitatiegesprek moet bovenhalen!