Je cv opstellen? Vermijd deze 5 clichés

cv opstellen

Wil je een cv opstellen die niet onopvallend tussen de mazen van het net glipt? Dan kun je clichés maar beter vermijden. Ze voegen niets toe aan je cv. Meer zelfs, heel wat rekruteerders zijn er allergisch voor en knappen erop af.

1.      Ik ben dynamisch en gepassioneerd

Jezelf dynamisch noemen is gevaarlijk. Je laat dit soort loftuitingen het best aan iemand anders over. Anders wordt de grens tussen grootspraak en realiteit flinterdun.

Passie is een sterk woord. Als je beweert over iets gepassioneerd te zijn, dan moet je dat kunnen aantonen. Een snelle blik op een van je sociale mediaprofielen maakt al veel duidelijk. Staat er niets over dat topic op je profielen, dan val je meteen door de mand. Wees dus eerlijk en laat je ervaring, achtergrond en competenties voor zich spreken.

2.      Ik werk resultaatgericht en ben communicatief

Deze twee eigenschappen schrap je het best bij het opstellen van je cv. Je loopt namelijk het risico om arrogant over te komen. Het is beter om de praktijk voor zich te laten spreken en te laten zien wat je in je mars hebt zodra je bent aangenomen.

3.      Ik ben een teamplayer

‘Ik ben een echte teamplayer, maar kan ook zelfstandig werken’. Veel sollicitanten bezondigen zich aan deze dooddoener. Het is een holle bewering die te pas en te onpas wordt gebruikt. Uiteraard willen rekruteerders mensen die beide kwaliteiten verenigen, maar je toont ze het best aan met concreet en tastbaar bewijs. Dat kun je het best tijdens een sollicitatiegesprek aan bod laten komen.

4.      Ik hou van reizen en lezen

Wil je een cv opstellen die opvalt en potentiële werkgevers overtuigt? Dan kun je op het eind een persoonlijke toets toevoegen, zodat je potentiële werkgever je beter leert kennen. Maar ook daar loeren clichés om de hoek en staat er dikwijls te lezen dat iemand van reizen en lezen houdt. Dat zijn zaken die we bijna allemaal graag doen. Grijp je kans om origineel uit de hoek te komen en iets verrassends te vermelden. Persoonlijke (reis)verhalen doen het bijvoorbeeld wel goed.

5.      Curriculum vitae

Het is meer dan waarschijnlijk een van de meest voorkomende clichés, maar heel wat mensen bezondigen zich eraan: bovenaan hun cv ‘curriculum vitae’ zetten. Geen goed idee, het is alsof je bovenaan een krant het woord ‘krant’ zou zetten. Maak van je cv een persoonlijk document en maak meteen duidelijk dat jij het bent. Zo zorg je voor een binnenkomer van formaat!