Je cv opstellen? Ga voor professioneel en rechttoe rechtaan

cv opstellen

Een rekruteerder ontvangt een heleboel cv’s wanneer er een vacature wordt uitgeschreven. Wil je uitgenodigd worden voor een gesprek? Dan is het zaak om professioneel over te komen en een duidelijke boodschap te communiceren. Bovendien is je cv vaak het eerste contact met een potentiële werkgever.

Cv opstellen: to the point

Een cv is geen proza – en al helemaal geen poëzie. Wees zakelijk en beperk je tot de essentie. De rekruteerder moet meteen een chronologisch en duidelijk overzicht krijgen van je ervaring en van je competenties. Uiteraard doe je er goed aan om al je relevante werkervaringen op te sommen, maar verlies jezelf niet in de details. Uitweiden over een bepaalde baan kan eventueel in een motivatiebrief of later in een sollicitatiegesprek. Zorg ook voor heldere titels en omschrijvingen zodat meteen duidelijk is welke functies je al hebt uitgeoefend.

Een aantrekkelijke presentatie

Niet alleen de inhoud van je cv is van belang, de presentatie en lay-out is minstens even cruciaal. In creatieve en artistieke sectoren is een creatieve toets onmisbaar, maar ook meer zakelijke en technische bedrijven weten een zorgvuldig opgemaakte cv te waarderen. Een aantrekkelijke cv getuigt nu eenmaal van goeie wil én oog voor detail – zaken die elk bedrijf op prijs stelt.

Let wel: hou het professioneel en sober. Te veel tierlantijntjes zijn niet raadzaam! Ga liever voor strak en minimalistisch, met een uniform lettertype en hooguit één accentkleur.

Toon je menselijke kant

Op je cv komen niet alleen harde feiten. Je krijgt ook een eerste kans om je menselijke kant te tonen zodat je toekomstige werkgever een beter idee krijgt van wie hij aanwerft. Hoewel geen van deze elementen strikt noodzakelijk zijn, kunnen ze een meerwaarde vormen op een cv:

  • een profielfoto
  • enkele (relevante) hobby’s en interesses
  • betrokkenheid in een vereniging
  • je belangrijkste sociale en persoonlijke vaardigheden