Zo verminder je je werkdruk in een handomdraai!

werkdruk

De vraag komt in vele sollicitatiegesprekken voor: hoe ga je om met werkdruk? Deadlines moeten nu eenmaal gehaald worden. Een hoge werkdruk kan motiverend werken. Maar wat als de druk te hoog wordt? Enkele tips om er positief mee om te gaan.

5 praktische tips om de werkdruk te verlagen

Op het werk is het vaak een race tegen de klok. Puilt je agenda uit en ren je van de ene meeting naar de andere? Lees dan zeker onderstaande tips.

1.      Plan een buffer in voor je taken

Als je alle taken ruim op voorhand inplant, voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Door de extra tijd die je incalculeert, creëer je ook een buffer voor onverwachte opdrachten.

2.      Stel je grenzen: durf ook eens nee te zeggen

Het is absoluut geen schande om een opdracht te weigeren. Door taken aan te nemen die je niet tot een goed einde kunt brengen, help je noch je collega’s, noch jezelf. Check eens bij je collega’s of zij geen taken kunnen overnemen. Misschien is het een opdracht die hen juist wel ligt.

3.      Las rustpauzes in

Als je merkt dat je concentratie afneemt, las je beter een pauze in. Zorg voor wat afleiding: ga een frisse neus halen of luister even naar muziek. Je zal merken dat je werktempo nadien opnieuw verhoogt en de kwaliteit van je werk toeneemt.

4.      Plan eerst het creatieve werk en daarna het reactieve

Start je dag met taken waarbij je je geheel kunt afzonderen. Leg je telefoon aan de kant, zodat je je honderd procent kunt concentreren. Je e-mails beantwoorden doe je het best wat later op de dag.

5.      Praat met je baas

Praat regelmatig met je baas – niet pas als het water je al aan de lippen staat. Probeer een open relatie op te bouwen, waarin je kunt overleggen wat het beste werkt. Ook je werkgever plukt daar de vruchten van.