Weinig ervaring? Je cv hoeft er niet onder te lijden

cv ervaring

Ben je net afgestudeerd of sta je op het punt je voor het eerst op de arbeidsmarkt te begeven? Dan is de kans groot dat je nog geen relevante ervaring op je cv kunt zetten. Toch hoef je niet bang te zijn dat je daarop wordt afgerekend – als je onze tips naleeft tenminste. Wij leggen je graag uit hoe je dat gat op je cv het best opvult of compenseert.

Focus op je kwaliteiten

Je kunt je cv misschien niet vullen met werkervaring, maar je hebt vast wél een heleboel vaardigheden en goede eigenschappen om in de verf te zetten. Wat hebben groepswerken op school je over jezelf geleerd? Wat vinden jouw vrienden je sterkste eigenschappen? Een kleine rondvraag bij familie, vrienden of (ex-)leerkrachten levert je vast al een mooi lijstje met troeven op. Maar ook persoonlijkheidstesten bieden vaak interessante inzichten.

Onderscheid je met een uniek design

In heel wat sectoren – denk maar aan de marketingwereld of de culturele sector – is het belangrijk dat je laat zien dat je creatief bent. En dat kun je makkelijk doen door je cv in een origineel jasje te steken. Kies een speciaal format om jezelf voor te stellen, zoals een video of een beknopt visitekaartje, of speel met de lay-out van je cv. Als je opvalt tussen de andere cv’s in de stapel, is de kans al een stuk groter dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Hier lees je met welke eenvoudige designelementen je jezelf kunt onderscheiden.

Compenseer je weinige ervaring met een sterke motivatiebrief

In je motivatiebrief leg je uit waarom jij, ondanks je gebrek aan ervaring, toch de ideale kandidaat bent. Leg uit hoe je dankzij je kwaliteiten alle taken van de job tot een goed einde kunt brengen en zet eerdere niet-werkgerelateerde successen in de verf. Focus ten slotte op je leergierigheid, want uiteindelijk leer je het meeste on the job, toch? Vaardigheden kun je altijd verwerven, maar aan je persoonlijkheid kun je minder veranderen!