Het klassieke rekruteringsproces: dit zouden HR-experts anders doen

rekruteringsproces

Een nieuwe werknemer aanwerven is een intensief en tijdrovend proces; er zitten soms weken tussen het eerste gesprek en de eerste werkdag. Maar wat als dat klassieke rekruteringsproces nu eens een stuk efficiënter zou verlopen? De HR-medewerkers van Forbes delen wat zij graag anders willen zien.

1.     De cv is passé

Cv’s zijn ouderwets en niet representatief voor wie de kandidaat écht is. In een ideale wereld bepaal je enkel en alleen op basis van de motivatiebrief of iemand je  uitnodigt of niet.

2.     Versnel het klassieke rekruteringsproces

Wanneer een interessante kandidaat solliciteert, moet je proberen het eerste gesprek al binnen de week te doen plaatsvinden. Betrek besluitvormers bovendien al vrij vroeg in het proces, zodat je een topkandidaat kunt binnenhalen vóór de concurrentie dat doet.

3.     Schrap de salarisdiscussie

Hoeveel een kandidaat verdiende op zijn vorige job? Doet er niet toe! Het salaris heeft geen invloed op de prestaties van de nieuwe medewerker. Door je loonvoorstel niet te baseren op iemands vorige loon, vermijd je trouwens grote loonverschillen tussen je medewerkers.

4.     Kijk naar vaardigheden, niet naar situaties

Iemand die na een jaar niet gewerkt te hebben zich opnieuw op de arbeidsmarkt begeeft, krijgt het vaak hard te verduren. Maar is dat wel terecht? Die persoon voldoet misschien aan alle vereisten voor een bepaalde job. Laat je niet misleiden door atypische situaties, je kunt namelijk onmogelijk weten wat de persoon in kwestie precies heeft meegemaakt.

5.     Stel vragen over de bedrijfscultuur

Iemand die een krak is in Excel maar niet overweg kan met zijn collega’s is waarschijnlijk niet de beste aanwinst voor je bedrijf. Daarom moet je tijdens een sollicitatiegesprek zien te achterhalen of de kandidaat goed in het team zou passen. Schets bijvoorbeeld een beeld van de bedrijfscultuur en vraag dan hoe dat de sollicitant in de oren klinkt. Door meer te focussen op een goede match tussen de kandidaat en het bedrijf hou je bovendien het verloop van werknemers binnen de perken.