Het belang van een goeie balans tussen werk en privé

balans werk prive

De werk-privébalans is veel meer dan de verhouding tussen je werkuren en je privétijd. Hoe graag je je job doet – en hoeveel voldoening je eruit haalt – is minstens even belangrijk. Ontdek hier het geheim van een gezond evenwicht tussen werk en privé en hoe je werk kan aanvoelen als een hobby.

Balans tussen werk en privé onder druk? Ken je grenzen

Ondernemingen vragen veel van hun personeel en zo komt de werk-privébalans soms onder druk te staan. Zorg ervoor dat je goed weet wat er wél en wat er níét van je verwacht wordt. Iets extra doen, wordt meestal erg geapprecieerd, maar waak toch ook over je vrije tijd. Durf neen te zeggen wanneer je werkgever het onmogelijke vraagt en neem de tijd om je werk-privébalans eens met je werkgever te bespreken. Een goed gesprek kan wonderen doen!

Werk waar je voldoening uit haalt

Beide partijen hebben baat bij een gezond evenwicht tussen werk en privé. Werknemers die zich verbonden voelen met hun job en toch voldoende tijd hebben om te genieten van hun vrije tijd, leveren het bedrijf een grote meerwaarde op. Ze zijn over het algemeen beter gezind, gezonder en minder ziek. Ze voelen zich ook creatiever en zullen meer uit hun dag weten te halen. Een productieve, efficiënte en ondernemende werknemer die 38 uur werkt, is heel wat meer waard dan iemand die bijvoorbeeld vermoeid is door lange overuren en repetitieve klusjes.

Hét geheim van een boeiende job die je veel voldoening schenkt? Je werk beschouwen als een hobby. Wanneer er een perfecte match is tussen de job en je interesses, voelt je werk als vanzelf aan als een vrijetijdsbesteding. Het kost je geen moeite om eens extra lang of extra grondig op een probleem te werken, want je bent er zelf ook op gebrand om de oplossing te vinden. Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Wie bijvoorbeeld al van kindsaf aan geobsedeerd is door programmeren, voelt zich in zijn job als IT’er of netwerkbeheerder wellicht als een vis in het water.

Maak van je hobby je werk!

Een werkomgeving die werknemers het gevoel geeft dat hun werk een aangename tijdsbesteding is, net zoals hun hobby? Daar mogen deze elementen niet ontbreken:

  • Een vriendelijke en informele werksfeer.
  • Kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.
  • De mogelijkheid om verantwoordelijkheid op te nemen.
  • Toffe collega’s en camaraderie.
  • Af en toe een pauze en een activiteit met de collega’s.

Ben jij ook op zoek naar een job die je inspireert en uitdaagt? Schrijf je in bij Job Talent en ontdek hoe wij jou helpen bij het vinden van een technische job die misschien zelf aanvoelt als een fantastische hobby waarvoor je betaald wordt! Wij begeleiden je zowel in de zoektocht naar jobs als tijdens je uitzendwerk.