Deze dingen moet je zéker doen op je eerste werkdag!

eerste werkdag

Je hebt een nieuwe baan: proficiat! De eerste werkdag komt dichterbij, en zelfs de meest rustige zielen vinden dat best spannend. Je moet je werkplek zien te vinden, een massa nieuwe namen en gezichten onthouden en een goeie indruk maken op je baas. Net zoals bij je sollicitatiegesprek, is een goede voorbereiding cruciaal. Lees onze tips en vertrek met een gerust hart naar je eerste werkdag!

1.     Neem een snack mee voor noodgevallen

Wanneer je ’s ochtends de deur uit gaat, heb je totaal geen idee hoe de dag zal verlopen. Je weet bijvoorbeeld niet wat de lunchgewoontes zijn (bestelt iedereen iets in de bedrijfskantine, gaan collega’s samen buitenshuis eten, …) en of je überhaupt tijd gaat hebben om te lunchen (misschien zit je vast in opleiding). Om gênante momenten en een knorrende maag te vermijden, hou je dus het best een voedzame snack bij de hand.

2.     Stap op je nieuwe collega’s af

Ook al ben je niet de meeste extraverte persoon: wacht niet tot al die nieuwe gezichten zich komen voorstellen, maar neem zelf het initiatief. Reik nieuwe collega’s de hand en stel jezelf voor. Zo maak je een vriendelijke indruk en is dat ongemakkelijke moment meteen van de baan.

3.     Praat niet (te veel) over je vorige job

Tijdens je eerste werkdag, maar eigenlijk op je nieuwe job in het algemeen, is het geen goed idee om te veel over je vorige werkgever te praten. Op dat vlak is een nieuwe job net als een nieuwe relatie, waar je ook geen punten scoort door voortdurend over je ex te praten. Je begint ook op je nieuwe job beter met een schone lei.

4.     Stel je flexibel op tijdens je eerste werkdag

Je weet natuurlijk helemaal niet wat je van je eerste dag moet verwachten, maar laat dat de pret niet drukken: een open geest en een flexibele houding doen wonderen!