De bedrijfsfiets & co: waardevolle alternatieven voor de bedrijfswagen

bedrijfsfiets

Bedrijfswagens lijken een mooi extralegaal voordeel, maar ze hebben ook zo hun nadelen. Denk maar aan luchtvervuiling en de ellenlange files waardoor we allemaal kostbare tijd verliezen (en waardoor we onze bloeddruk de hoogte in jagen). Ondanks die problemen blijven bedrijfswagens erg populair in ons land. Het fiscaal voordeel heeft daar veel mee te maken. Toch bestaan er tal van waardevolle alternatieven. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een bedrijfsfiets?

Een bedrijfsfiets

Naar het werk fietsen is niet alleen gezond, maar ook milieuvriendelijk. Bovendien kun je je hoofd zo helemaal laten leegwaaien voordat je aan een drukke werkdag begint. Wie met de fiets naar het werk komt, kan daar een fietsvergoeding van maximum 22 eurocent per kilometer voor krijgen. Die vergoeding komt bovenop je nettoloon en is vrij van RSZ en belastingen.

Een andere optie is een bedrijfsfiets. Dat is een zogenaamd sociaal voordeel in hoofde van de werknemer of de bedrijfsleider, dat niet belast wordt. Het voordeel omvat niet alleen de fiets, maar ook alle onderhouds- en stallingskosten. Het type fiets speelt geen rol, zolang je hem maar gebruikt voor woon-werkverkeer. Het kan dus ook om een elektrische fiets, een koersfiets of een mountainbike gaan.

Een sociaal abonnement

Voor wie te ver weg woont van zijn werk is een bedrijfsfiets natuurlijk geen optie. Dan is een treinabonnement een mooi alternatief. Je blijft van stress gespaard én je kan eventueel al wat werk verrichten terwijl je je naar je werkplek laat voeren. Als je met de trein naar het werk komt, is je werkgever bovendien verplicht om voor drie vierde tussen te komen in de prijs. Dit bedrag is vrij van RSZ.

Railease

Niet elk traject kun je zomaar met de trein afleggen, maar met de combinatie van een treinabonnement en een bedrijfswagen ben je wél enorm flexibel en mobiel. Je werkgever sluit hiervoor een Railease-overeenkomst af met de NMBS.

Een mobiliteitsbudget

Ook het mobiliteitsbudget wint aan populariteit. Het vormt dan ook een mooi alternatief voor de bedrijfswagen. Een mobiliteitsbudget betekent dat je als werknemer een budget krijgt dat je kunt spenderen aan de vervoersoplossingen van jouw keuze: een fiets, openbaar vervoer, een Cambio- of bedrijfswagen.

Een ‘groene’ bedrijfswagen

Kies je toch voor een bedrijfswagen? Ga dan een model met een lage CO2-uitstoot, of – nog beter – een elektrische wagen.